Mnohdy si ani neuvědomujeme pozitiva naší vlasti!

Česká republika patří k nejmírumilovnějším zemím světa, mezi 163 hodnocenými státy je osmá.

Index míru je výsledkem hodnocení ve 23 kategoriích, jako jsou například míra kriminality, snadnost přístupu ke zbraním, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

Pomáhá pocit bezpečí, vadí vývoz zbraní

Česko má velmi dobré výsledky například díky nízké míře vražd a jiných násilných zločinů či relativní obtížnosti přístupu ke zbraním. K mírumilovnosti země přispívá i nízká míra nátlaku politiků na obyvatele nebo pocit bezpečí.

Pozici země naopak zhoršuje poměrně vysoká míra vývozu zbraní, poměr počtu vězňů na obyvatele nebo hodnocení bezpečnostních složek a policie.

Od roku 2008, kdy je index sestavován, je každoročním vítězem Island. Na opačném konci žebříčku je už tradičně Afghánistán.

Česko v roce 2008 bylo na 21. místě, následně si ale s výjimkou roku 2012 meziročně vždy o několik příček polepšilo. Nejlepšího výsledku dosáhlo v roce 2017, kdy se umístilo šesté. Loni byla ČR devátá.

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/cesko-je-osma-nejmirumilovnejsi-zeme-sveta-40403498

21. 7. 2022