Martina Jarošková: Přála bych si, aby se lidé nepřestávali podílet na veřejných aktivitách

Participativní rozpočet Náš Jih vstupuje do svého osmého ročníku. Poprvé u toho bude v pozici místostarostky Martina Jarošková. Právě tuto oblast, kde je zapotřebí smysl pro kreativitu, inovaci, detail a notná dávka nadšení, má na starosti. Tvrdí, že participativní odvětví stále přináší nové výzvy, takže otevřená mysl a schopnost vidět věci také pohledem druhých budou vždy v centru pozornosti.

1. V květnu a červnu mohou obyvatelé Jihu přihlašovat projekty do participativního rozpočtu. Jaké zásadní změny pro letošní rok chystáte?

Letos došlo k navýšení celkové částky z původních 10 na 13 milionů korun. Navýšili jsme také maximální hodnotu jednoho projektu. Pro letošní ročník jsou to 3 miliony korun. Samozřejmě reagujeme na to, že ceny materiálů a energií jsou stále vyšší a rovněž musíme zohlednit všudypřítomnou inflaci. Tyto faktory nám do sestavování rozpočtu pro daný nápad vstupují. V odhadu nákladů na realizaci návrhu máme ale ještě jednu novinku. Pokud se chystáte přihlásit investiční projekt, rádi byste za domem viděli nové dětské hřiště, chtěli byste vybudovat agility park nebo třeba zkusili, jak se hraje na kuličkodráze, měli byste připočítat ještě pět procent z celkových zamýšlených nákladů na udržitelnost. Každoročně totiž bojujeme s tím, že nám někdo už hotové projekty ničí. Láme a poškozuje ploty, krade kliky, překážky a podobně. Rovněž se stává, že se jednotlivé prvky častým používáním opotřebovávají. Chceme tedy trochu myslet i na budoucnost a už si rovnou u návrhu odložit nějaké peníze na budoucí opravy, aby nám všem nápady sousedů sloužily co nejdéle.

2. V březnu se na radnici uskutečnilo setkání zástupců participativního rozpočtu z celé České republiky i ze Slovenska. Jaké jsou nejdůležitější výstupy z této dvoudenní akce?

Jsem velmi ráda, že jsme tuto akci u nás mohli uspořádat, protože vždy je velkým
přínosem si navzájem předávat zkušenosti. A to, jak pozitivní, tak i ty negativní, se kterými se při tvorbě rozpočtů, plánů u podaných nápadů občanů setkáváme. Zjistili jsme, že nás trápí velmi podobné věci, ale navzájem jsme se také inspirovali. Jsme třeba průkopníky v umisťování dřevěných cedulí na místa, kde je možné hlasovat o nějakém návrhu. Lidé jsou tak více informováni, že zrovna u jejich domu se může objevit něco nového. Po nás už cedule s kladným výsledkem zkoušeli ve Zlíně, nápad si ale odvezli i kolegové z Čech.

3. Jakým směrem by se do budoucna měl participativní rozpočet vyvíjet?

V prvé řadě bych uvedla, že, když se podíváme na blízkou budoucnost, čeká nás dokončení hned několika projektů z minulých ročníků. Osobně se velmi těším například na relaxační zónu v Základní škole Krestova, která doplní stávající mezigenerační hřiště. Pokud nám to počasí dovolí, zóna bude přístupná už během května, takže si zde budou moci dospělí i děti vychutnávat příjemné jarní chvíle. Téměř hotový je už i dětský přírodní ráj v Mateřské škole Bohumíra Dvorského, kde vznikne útulný prostor pro hry dětí. Těším se na reakce lidí, až se tam podívají. Byla bych velmi ráda, kdyby se lidem participativní rozpočet dostal ještě více pod kůži, aby věděli, že to je opravdu o tom vybrat si, co v okolí chtějí změnit a že o těch 13 milionech skutečně rozhodují. My jim pouze pomáháme jejich nápady zrealizovat. Zajišťujeme ovšem i další aktivity, jako třeba Sousedství, v rámci kterého podporujeme rozvoj komunit a sousedských vztahů v obvodu. Přála bych si, aby se lidé nepřestávali podílet na veřejných aktivitách, setkávali se a znali se mezi sebou. Určitě se jim tak u nás bude žít lépe.

+1 Co jste si vytyčila jako další životní výzvu?

Jsem ten typ člověka, který v životě neměl nikdy nic zadarmo. (smích) V životě jsem si pomalými krůčky a tvrdou prací musela vše vždy zasloužit nebo získat sama. Ani můj vstup do politiky nebyl ze dne na den. I když mne spousta lidí od toho odrazovala a varovala, že politika není pro každého a postupem času ho semele, tak jako tvrdohlavý kozoroh si to nemyslím. Věřím stále tomu, že jsem zde v prvé řadě pro lidi. Beru jako velkou výzvu být dobrým a čestným člověkem jako doposud a dokázat, že politika není vždy jen špatná.

1. 5. 2023